Sinüs Ağrısı Nedir?
Sinüs ağrısında, burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, yüz bölgesinde şişkinlik, basınç ve baş ağrısı gibi sorunlar görülür. Sinüslerdeki tıkanıklığına genellikle alerjik durumlar veya soğuk algınlığı neden olur. Diğer dış etkenlerden kaynaklı olarak da tekrarlanan sinüs ağrısı ve tıkanıklığı yaşanabilir. Bunlar burun içindeki anormal doku büyümesi veya burun delikleri arasında ki septum olarak bilinen bölgedeki yanlış bir doku olabilir. Burun tıkanıklığında yaşanılan bu durumlara kronik sinüzit denir.
Sinüs rahatsızlığını gidermek için bazı ilaçlar kullanılabilir. Fakat ilaç kullanmak yerine doğal bir yöntem denemek isterseniz, sinüs masajını düşünebilirsiniz. Bu masaj sinüslerde drenajı tetikler ve tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olur.
Sinüs Masajı Teknikleri Nelerdir?
İnsan vücudundaki sinüslere bulundukları kemiklerin adı verilmiştir. Dilerseniz sizi rahatsız eden sinüslere masaj uygulayabilir veya sinüs alanlarının hepsine de masaj yapabilirsiniz.
- Frontal sinüs masajı
Frontal sinüsler alnın merkezinde, hemen gözün üst bölgesinde bulunur. İşaret ve orta parmaklar alnın her iki yanına, kaşların hemen üzerine yerleştirilir. Dairesel ve dışa doğru hareket uygulanarak yavaşça masaj yapılır.
- Maksiller sinüs masajı
Maksiller sinüsler burnun her iki tarafında yanakların alt bölgesinde bulunur. İşaret parmağı ve orta parmak, yanak kemikleri ile üst çene arasındaki bölgeye yerleştirilir. Bu bölgeye 30 saniye boyunca dairesel hareketlerle masaj uygulanır. Daha sert bir basınç için işaret parmağı yerine başparmaklar kullanılabilir.
- Sfenoid / etmoid sinüs masajı
Sfenoid sinüsler, burnun arkasında ve gözler arasında, hipofiz bezinin altında olan sfenoid kemiğin içinde bulunur. Etmoid sinüsler, burun boşluğunu beyinden ayıran kemik olan etmoid kemiğinde konumlanır. Bu teknik her iki sinüse de uygulanabilir. İşaret parmakları burun köprüsüne yerleştirilir. Burun kemiğiniz ile gözlerin köşesi arasındaki bölgeye yaklaşık 15 saniye boyunca parmaklar ile o noktaya baskı uygulanır. Ardından, işaret parmakları kullanılarak burun köprüsü boyunca 30 saniye boyunca aşağıya doğru yavaşça inilir.
Sinüsler açılana kadar bu masaj teknikleri birkaç kez tekrarlanabilir. Sinüs masajına sıcak kompres veya buhar soluma gibi tamamlayıcı uygulamalar eklenebilir.
Sağlıklı sinüsler yalnızca ince bir mukus tabakası oluşturan boşluklardır. İltihaplanan sinüsler mukus üretir. Bu mukus tıkanıklığa yol açar ve yüz basıncına ve baş ağrısına neden olur.
Sinüs Masajı Nasıl Etki Eder?
Sinüs masajı basıncı azaltır ve sinüslerdeki mukusun boşalmasına yardımcı olur, bu sayede sinüs ağrısının ve burun tıkanıklığının azalmasına yardımcı olduğu düşünülür El ile uygulanan hafif basıncı ve sıcaklığı sayesinde, bölgede kan dolaşımını artar ve ağrılar azalır.
Sinüs masajının etkilerinin kalıcı olup olmadığını söyleyen bir araştırma yoktur. Bazı uzman masaj terapistleri, sinüs ağrılarının tekrarlamasını önlemek için masaj işleminin gün boyunca tekrarlanmasını önermektedir. Sinüs masajı belirtilere bağlı olarak yüzün belirli bir bölgelerine de etki edecek şekilde farklı tekniklerle de uygulanabilir.